Pychotka / "Pani Walewska"

4.49 (176 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne kruche ciasto połączone z kwaskowym dżemem oraz migdałami, już brzmi zachęcająco.Do tego wspaniały waniliowy krem. Połączenie kruchości z delikatnością.Przepis dostałam bardzo dawno temu, postanowiłam zrobić kilka swoich poprawek by było bardziej smakowicie, zachęcam do wypróbowania przepisu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    - 2 czubate szkl. mąki pszennej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    - 1/3 szkl. cukru
    - 20 dkg margaryny Palmy
    - 4 żółtka

    Pianka bezowa:

    - 6 białek
    - szklanka cukru
    - 1,5 szklanki orzechów włoskich posiekanych (dałam pół na pół z migdałami)
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Krem:

    - 2 żółtka
    - 500 ml mleka
    - łyżeczka cukru wanilinowego
    - 3 łyzki cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1/2 kostki margaryny palmy (125g) + 1/2 kostki masła (100g)

    Ponadto :

    - 400 ml powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Pani walewska Desery

Pychotka / "pani walewska" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składników na ciasto kruche przełożyć do miski, wysiekać i wyrobić je starannie. Zapakować w woreczek foliowy i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować 2 brytfanki ( u mnie 33x23), piekłam każdy placek. Podzielić schłodzone ciasto na 2 równe części, jedną część wyłożyć na brytfankę piec w temp 150 st C 15 min, w tym czasie ubić 3 białka (więc najlepiej je od razu oddzielić do dwóch kubeczków po 3 szt.) do ubitej piany dodać pół szkl. cukru, ubijać na lśniącą glazurkę pod koniec ubijania dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, podpieczone ciasto posmarować połową dżemu i wyłożyć ubite białka posypać połową migdałów i piec kolejne 15 minut ( przez ostatnie 5 minut zostawiłam tylko górną grzałkę).
    RADA: gdy wystygnie na blachę kładziemy drewnianą deseczkę odwracamy i już placek wyjęty.
    Podobnie pieczemy drugi placek.

    Krem: połowę mleka podgrzać, dodać cukry wymieszać, żółtka zmiksować z mąkami i małym strumieniem wlewać do gotującego się mleka, ugotować jak budyń. Gdy ostygnie do temp. pokojowej zmiksować margarynę z masłem i dokładać po 1 łyżce budyniu. Na jeden z placków odwróconych pianką do góry wyłożyć krem przykryć drugim i lekko nacisnąć, dać do chłodnego miejsca najlepiej na całą noc.SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować