Puszysty sernik bez sera

4.5 (174 ocen)

Ciasto rozpływa się w ustach i mało kto zorientuje się, że nie ma w nim sera.

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szkl mąki pszennej
    3/4 kostki chłodnego masła lub margaryny
    1 szkl cukru pudru
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:

    3 gęste śmietany 18% po 400g każda
    niepełna szklanka cukru zwykłego
    500ml mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    piana z 4 białek
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Puszysty sernik bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. 1/3 ciasta odkładamy do zamrażarki, resztą wylepiamy dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy formę z ciastem wkładamy do lodówki.
  • 2. Masa: w dużym i głębokim garnku miksujemy śmietanę z cukrem na najwolniejszych obrotach miksera. Budynie rozprowadzamy w mleku, wlewamy do śmietany i miksujemy całość razem. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą śmietanową (będzie bardzo rzadka). Wyjmujemy z lodówki ciasto i wylewamy na nie masę. Na wierzch ścieramy 1/3 ciasta odłożonego wcześniej do zamrażarki. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp. 200ºC; na ostatnie 15 minut pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180ºC.

Porady

Jeśli wierzch ciasta będzie się rumienił zbyt szybko, wyłączamy górną grzałkę w piekarniku. Do przygotowania masy śmietanowej można użyć trochę mniej mleka. Należy użyć dużej formy ze względu na dużą ilość masy śmietanowej (w przepisie użyto formy o wymiarach 38x21cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować