Puszysty sernik

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Długo szukałam sposoby dzięki, któremu mój sernik będzie miękki, puszysty i wilgotny. Po wielu próbach udało się i ten przepis jest niezawodny. A ciasto zdobyło bardzo wielu miłośników już po pierwszym kęsie :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 0,5 szklanki cukru
    - 20 dag masła roślinnego
    - 2 żółtka
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - kwaśna śmietana (jeśli ciasto nie będzie się kleić możemy dodać kwaśnej śmietany)

    Masa serowa;
    - 1 kg sera w wiaderku (używam sera z Piątnicy)
    - 1 opakowanie budyniu waniliowego
    - 1 opakowanie cukru waniliowego (duża porcja)
    - 4 jajka
    - 2 śmietany kremówki (używam śmietany kremówki z OSM Siedlce)
    - 4 łyżeczki cukru
    - 0,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta, wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło możemy dodać kwaśnej śmietany.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy i przekładamy do blachy.
  • 2. W czasie, kiedy ciasto się piecze przystępujemy do wyrobienia masy serowej. Do miski wlewamy śmietany kremówki dodajemy 4 łyżeczki cukru i ubijamy na sztywno, ubitą śmietanę chowamy do lodówki. Następnie oddzielamy żółtka od białek, białka z 0,5 szklanki cukru ubijamy na sztywną pianę, po ubiciu również chowamy do lodówki.
  • 3. Do dużej miski przekładamy z wiaderka ser, dodajemy po jednym żółtku i ucieramy za pomocą miksera, następnie dodajemy cukier waniliowy i budyń, dokładnie miksujemy. Później dodajemy ubite białka za pomocą drewnianej łyżki, na sam koniec dodajemy ubitą śmietanę kremówkę. Dokładnie i powoli w jednym kierunku mieszamy wszystkie składniki.
  • 4. Po dokładnym wymieszaniu masę serową wylewamy na kruche ciasto. Wstawiamy do piekarnika na około 1 godzinę temp. 180 stopni.

    Smacznego :)

Porady

1. jeśli ciasto nie będzie się kleić możemy dodać kwaśnej śmietany. 2. Pamiętajmy, aby do masy serowej najpierw dodać ubite białka, a później ubitą kremówkę. Nigdy odwrotnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować