Puszysty placek drożdżowy inaczej

4.51 (170 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam placek ze śliwkami a ten szczególnie , ponieważ można go przygotowywać równocześnie z innymi czynnościami. Poza tym ciasto jest wyjątkowo puszyste, lekkie, po prostu pyszne.Znika w mgnieniu oka.Są jeszcze świeże śliwki, więc upiekłam tę pychotkę!

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    5 dag drożdży
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    ½ szklanki letniego mleka
    ½ szklanki oleju
    wanilia
    ok. 1 kg śliwek
    cukier puder z cynamonem do posypania upieczonego ciasta
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Puszysty placek drożdżowy inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuść w letnim mleku z odrobina cukru
    2. Jajka ucieraj z cukrem do jego rozpuszczenia w dosyć dużej misce, aby pomieściła wszystkie składniki i rosnące ciasto
    3. Do masy dodaj warstwowo wszystkie składniki ciasta rozpoczynając od drożdży mlekiem a kończywszy na mące- nie mieszaj.
    4. Odstaw miskę z ciastem na trzy godziny .
    5. Formę o wymiarach 22x35cm wyłóż papierem do pieczenia
    6. Śliwki umyj i przekrój każdą na połowę pozbawiając ją pestek
    7. Po upływie 3 godzin zamieszaj lekko ale starannie składniki ciasta
    8. Wylej ciasto ostrożnie na blachę
    9. Ułóż śliwki na cieście i wstaw do zimnego piekarnika.
    10. Ustaw temperaturę pieca na 165 *C i pozostaw w nim ciasto na 35-40 minut – ciasto jest gotowe po uzyskaniu lekko złotego koloru.
    11. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem przemieszanym z cynamonem

Porady

Placek można posypać cukrem pudrem z cynamonem, ale również przygotować go z kruszonką : 3 łyżki maki, 3 łyżki cukru, 1 łyżka masła. Kruszonka należy posypać ciasto przed wstawieniem do piekarnika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować