Puszysty Omlet Cesarski

0 (0 ocen)

  • 15 min

Tak pyszne śniadania nauczyła mnie robić szefowa podczas pracy w austriackim gospodarstwie

  • 15 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki mleka
    ok. 2 łyżki cukru pudru
    cukier puder do posypania
    1 łyżka masła do smażenia

Puszysty omlet cesarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet 1. Oddzielić żółtka od białek. Mleko, mąkę, żółtka, cukier ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli i delikatnie mieszamy z ciastem.
    Na patelni rozgrzewamy masło i przelewamy wcześniej wy wymieszane ciasto. W trakcie smażenia, gdy ciasto już trochę nabierze złocistego koloru-obracamy. Podsmażamy z drugiej strony. Dzielimy na 4 kawałki (jak pizzę) i każdy z nich posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło.

Porady

Aby ciasto było bardziej puszyste należy bardzo delikatnie i ostrożnie wymieszać białka z ciastem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy