puszysty deser czekoladowy z bitą śmietaną

4.5 (189 ocen)

Uwielbiam desery prawie tak samo jak ciasta a może nawet bardziej :) W każdym bądź razie przepis na ten deser czekoladowy jest bardzo łatwy w wykonaniu a w dodatku ilość chemicznych składników ograniczona do minimum. Głównym składnikiem jest gorzka czekolada, jajka i śmietana 30 %. Ilość cukru możem

Składniki:

  • 1 gorzka czekolada
    1 mała śmietana 30%
    2 jajka
    2 łyżki wody
    2 łyżki cukru
    2 łyżki cukru pudru
    1 szczypta soli
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody

Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysty deser czekoladowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak zrobić domowy deser czekoladowy
    Czekoladę z dodatkiem 2 łyżek wody rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Jajka rozdzielamy i ubijamy osobno żółtka - z dodatkiem cukru i białka - z dodatkiem soli. Ubite żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady i intensywnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i również mieszamy za pomocą drewnianej szpatułki. Mus czekoladowy przelewamy do pucharków. Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodajemy chłodną żelatynę i mieszamy mikserem.
    Na czekoladowy mus kładziemy ubitą pianę śmietanową i ozdabiamy np startą na wiórka kostką czekolady.
    WSKAZÓWKA!
    Aby żelatyna nie zważyła nam śmietany należy ją zahartować poprzez dodanie kilku łyżek śmietany do szklanki z żelatyną a następnie całość wlać ubitej w misie śmietany.

    Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować