Puszysty chałwowiec

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Puszysty kakaowy biszkopt z puszystą, delikatną masą budyniową z dodatkiem chałwy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj,
    3/4 szklanki cukru,
    1 cukier waniliowy,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 budynie czekoladowe,
    1-2 łyżki mąki pszennej.

    Masa:
    2 szklanki mleka,
    2 budynie waniliowe bez cukru,
    200 g masła,
    20 dkg chałwy sezamowej kakaowej.

    Dodatkowo:
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Puszysty chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier,cukier waniliowy a następnie żółtka. Stopniowo wsypujemy budynie i mąkę pszenną- w zależności od konsystencji ciasta 1 lub 2 łyżki. Ciasto wylewamy na blaszkę 26x21 cm i pieczemy ok 30 minut w 160 stopniach. Studzimy i przekrajemy na pół.
    Z górnej części biszkoptu zeskrobujemy ciasto i odstawiamy.
  • 2. Masa:
    Budyń gotujemy w 2 szklankach mleka. Studzimy. Masło ucieramy, dodając po łyżce budyniu i pokrojoną chałwę. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej i puszystej masy.
    Biszkopt nasączamy sokiem z cytryny rozrobionym z wodą.
    2/3 masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem (także nasączamy go), wykładamy pozostałą masę i na nią kruszymy zeskrobany wcześniej wierzch biszkoptu. Chłodzimy ok 2 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować