Puszysty chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier,cukier waniliowy a następnie żółtka. Stopniowo wsypujemy budynie i mąkę pszenną- w zależności od konsystencji ciasta 1 lub 2 łyżki. Ciasto wylewamy na blaszkę 26x21 cm i pieczemy ok 30 minut w 160 stopniach. Studzimy i przekrajemy na pół.
Z górnej części biszkoptu zeskrobujemy ciasto i odstawiamy.
2.Masa:
Budyń gotujemy w 2 szklankach mleka. Studzimy. Masło ucieramy, dodając po łyżce budyniu i pokrojoną chałwę. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej i puszystej masy.
Biszkopt nasączamy sokiem z cytryny rozrobionym z wodą.
2/3 masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem (także nasączamy go), wykładamy pozostałą masę i na nią kruszymy zeskrobany wcześniej wierzch biszkoptu. Chłodzimy ok 2 godzin.
Komentarze