Puszyste śniadaniowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie. Do środka wkruszyć drożdże i wlać letnie mleko, delikatnie wymieszać z odrobiną mąki. Przykryć i odstawić na 15 min.
2.Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać 3 łyżki stopionego masła, cukier, sól, startą skórkę z cytryny i wszysto wymieszać z resztą mąki.
3.Wyrobić lużne, gładkie ciasto. Gdy przestanie kleić się do rąk, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4.Pozostałe masło stopić i wlać do prostokątnej i szerokiej blaszki o wysokich bokach. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, formować kule, obtaczać je w stopionym maśle i układać lużno obok siebie w tłuszczu na dnie blaszki. Przykryć i ponownie odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
5.Piec 35 min w temp 200 stopni na złoty kolor. Gotowe bułeczki wyjąć z piekarnika i gorące posypać cukrem pudrem.
Porady
Bułeczki można posypać makiem lub sezamem i lekko oprószyć cukrem pudrem
Komentarze