Puszyste racuszki z konfiturą

5 (158 ocen)

  • 30 min

Słodkie śniadanko lub deser :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    ok 3/4 szklanki mąki
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 łyżka oleju + do smażenia

    dodatkowo:
    ulubiona konfitura i syrop owocowy
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Puszyste racuszki z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z pianą 1. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno. Resztę składników zmiksować w osobnej misce. Dodać piane i delikatnie wymieszać.
  • Usmażone racuszki 2. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć na złoty kolor placuszki. Osączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Gotowe racuszki 3. Placuszki przełożyć konfiturą (u mnie z czarnej porzeczki) i polać syropem owocowym (u mnie wiśniowy). Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować