Posiadają mięciutką oraz puszystą strukturę, a dodatek otrębów sprawia, że są bardziej syte i wartościowsze dla organizmu. Nie ma lepszego źródła błonnika niż otręby owsiane.
Puszyste placuszki z otrębami, serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka należy ubić, a następnie zmiksować z mlekiem, mąką, otrębami i sodą oczyszczoną.
Masę leciutko doprawić solą i pieprzem, a na końcu połączyć z pokrojonym w kostkę serem i szynką oraz posiekanym szczypiorkiem.
2.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
3.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
(U mnie z dodatkową porcją żółtego sera, ale idealnie komponują się praktycznie z każdym sosem, czy świeżymi warzywami.)
Komentarze