Puszyste, podniebne naleśniczki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wyjątkowo proste, beztłuszczowe , delikatne i niezwykle puszyste rozpływaja się w ustach;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Jajko: 8 sztuk
    - mąka pełnioziarnista: 4 szklanki
    - mleko: 2 szklanki
    - woda wysokogazowana: 2 szklanki
    - sól: 2 szczypty
    - cukier: 3 łyżki
    - dżem jagodowy: 1 opakowanie
    - polewa toffi do dekoracji: 3 łyżki

Puszyste, podniebne naleśniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z mąka, cukrem, solą oraz mlekiem.
  • 2. Jeśli konsystencja będzie jednolita dolewamy wodę mineralną przemieszamy 2 razy łyżką. Ważne nie miksujemy powtórnie.
  • 3. Ostawiamy na 30 minut .
  • 4. Po tym czasie na rozgrzanej patelni partiami smażymy naleśniki bez dodatku tłuszczu ewentualnie jeśli patelnia jest niesprawdzona dodajemy do 1 smażenia sklarowane masło.
  • 5. Smażymy z obu stron 2 minutki, faszerujemy dżemem na wierzchu warto zastosować polewę, polecam .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy