Puszyste pierniczki

4.5 (180 ocen)

  • 30 min

Pierniczki są o wiele lepsze niż te kupowane w sklepie, a pomoc dzieci w ich wykonaniu - bezcenna.

  • 30 min

Składniki:

  • -520g mąki

    - 50 g drożdży

    - 1/2 szklanki mleka

    - 5 łyżek cukru

    - 2 jajka

    - 4 łyżki miodu

    - 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 125 ml wody

    - 1 op. przyprawy do piernika - 20 g

    - 2 łyżki kakao

    - 50 g margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszyste pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać mąkę, jajka, roztopioną margarynę, miód, rozpuszczaną kawę, przyprawę do piernika i kakao. Wyrobić ciasto i w razie potrzeby podsypać mąką. Rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać dowolne kształty.

    Piec w 160 o około 15 minut.

Porady

Ostudzone pierniczki można polać polewą czekoladową lub polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować