Są po prostu niesamowite w smaku, a dodatkowo delikatne i mocno puszyste. Ciężko osiągnąć taki efekt używając mąki kokosowej, ale jednak można!
20 min
Składniki:
(4 sztuki o średnicy około 16 cm)
2 jajka (duże)
20g mąki kokosowej
80 ml wody gazowanej
40 ml mleka
1 łyżka oleju kokosowego (roztopionego; użyłam nierafinowanego)
1 szczypta soli (solidna)
Dodatkowo:
olej do smażenia
Opcjonalnie:
1/2 łyżeczki cukru brzozowego (w zależności od dodatków)
Puszyste naleśniki z mąki kokosowej (gluten free) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
(Ciasto powinno wyglądać - tak jak na tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub mleka.)
Na patelni rozgrzać olej.
(Powinno być go więcej niż zazwyczaj.)
2.Placki smażyć z obu stron (aż ładnie się zarumienią) - po kilka minut z każdej.
(Są naprawdę bardzo delikatne i należy uważać podczas przewracania. Smażyłam je na małej patelni, a przewracając - na większej. Taki ich urok.)
3.Podawać z ulubionymi dodatkami.
(Jeśli nie są słodkie, ciasto naleśnikowe można uprzednio dosłodzić.)
Porady
Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i posiada niski indeks glikemiczny (35).
Komentarze