Puszyste kotleciki z kurczaka w sezamie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to lekko zmodyfikowana wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Warto spróbować.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka (ew. filet z indyka)
    2 jaja
    bułka i woda do namoczenia
    średniej wielkośc cebula
    2 zabki czosnku
    ulubione przyprawy ( u mnie sól i pieprz)
    sezam
    olej do smażenia

Puszyste kotleciki z kurczaka w sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet myjemy i po usunięciu chrząstek i większych skórek, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Czosnek zgniatamy w prasce. Cebulę obieramy i również przepuszczamy przez maszynkę. Podobnie robimy z namoczoną uprzednio w wodzie bułką.
  • 2. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do przepuszczonej przez maszynkę masy, natomiast białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
  • 3. Delikatnie łączymy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Z powstałej masy formujemy niewielkich rozmiarów kotleciki i panierujemy je w sezamie, starając się za bardzo ich nie ugniatać.
  • 4. Tak przygotowane kotleciki, smażymy na oleju na złoty kolor.

Porady

Kotleciki podaję zazwyczaj z warzywami gotowanymi na parze oraz świeżą sałatką w jajecznym sosie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy