Puszysta rozeta

0 (0 ocen)

jest bardzo smaczna

Składniki:

  • *3 szkl. mąki pszennej
    *3 dag drożdży
    *1/4 l mleka
    *1/5 margaryny
    *4 łyżki cukru
    *1 jajko i 2 żółtka
    *sól
    *ser,masa makowa lub dżem

Puszysta rozeta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru,wsyp 2 łyżki mąki,wlej trochę ciepłego mleka,wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski wsyp resztę mąki,cukru,wlej zaczyn,dodaj 3 żółtka i szczyptę soli.Zagnieć ciasto. Wlej stopiony tłuszcz i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto przełóż na stolnicę,podziel je na 10 porcji. Każdą rozwałkuj na cienki pasek. Posmaruj paski ciasta serem ,makiem lub dżemem,zwiń w osobne ślimaczki.Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.Ułóż w niej ślimaczki i wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem.
  • 4. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do temp.180stopni i piecz 35 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy