Puszysta rozeta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru,wsyp 2 łyżki mąki,wlej trochę ciepłego mleka,wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
2.Do miski wsyp resztę mąki,cukru,wlej zaczyn,dodaj 3 żółtka i szczyptę soli.Zagnieć ciasto. Wlej stopiony tłuszcz i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
3.Ciasto przełóż na stolnicę,podziel je na 10 porcji. Każdą rozwałkuj na cienki pasek. Posmaruj paski ciasta serem ,makiem lub dżemem,zwiń w osobne ślimaczki.Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.Ułóż w niej ślimaczki i wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem.
4.Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do temp.180stopni i piecz 35 minut.
Komentarze