Przepyszna, lekka rolada, którą przygotowuje się w 30minut! W sam raz zanim przyjdą chwilę wcześniej zapowiedziani goście.
30 min
Składniki:
rolada:
4 białka, 4 żółtka
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
4łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli.
kremówka 200ml
mascarpone 500gram
pół szklanki cukru pudru
2 szklanki owoców leśnych świeżych lub mrożonych (jedna do masy, druga do ozdoby)
czekolada gorzka lub deserowa 150-200gram
Puszysta rolada z owocami leśnami, gorzką czekoladą i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Biszkopt:
Ubijamy cukier z zółtkami na jednolitą masę.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszszamy aż do uzyskania jendolitej konsystencji.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W osobnym naczyniu ubijamy białka z solą na sztywno. Do ubitych białek dodajemy powoli, ciągle mieszając masę z żółtek,
Wykładamy blachę o wielkości piekarnika papierem do pieczenia (u mnie 40*50cm, może byc mniejsza lub wieksza.
Nakładamy na papier masę, wygładzamy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez 10-12minut.
Wyjmujemy i przekładamy na czystą ściereczke do góry nogami.
Bardzo delikatnie odrywamy boki papieru, po czym stopniowo ściagamy go z biszkoptu.
Po zdjęciu papieru, gdy biszkopt lezy na ściereczce delikatnie i dosyc ciasno go zawijamy.
Masa:
wkładamy mascarpone do miski wraz z cukrem i mikserem łaczymy wkładniki. Dodajemy smietankę i ubijamy całość przez chwilę (około 3-5 minut)
Rozkładamy schłodzony biszkopt, nakładamy na niego masę, na nią owoce leśne i zwijamy przy pomocy ściereczki.Całość wkładamy do lodówki na około 30minut, choc im dłużej tym lepiej. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Wyjmujemy roladę z lodówki. Roztsapiamy w kąpieli wodnej czekoladę i smarujemy nią całość rolady. Na sama górę nakłądamy owoce i polewamy resztą czekolady.
Komentarze