Puszysta kartoflanka z curry

0 (0 ocen)

Kremowa, sycąca i bardzo smaczna i aromatyczna.

Składniki:

  • 500 gram ziemniaków
    3 marchewki
    1 duży por
    2-3 cebule
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka curry
    1 litr wywaru (może być z kostki)
    200 ml. śmietany
    4 kromki chleba tostowego
    olej
    czosnek
    sól
    pieprz

Puszysta kartoflanka z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieram, myję i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem. Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki chleba smaruję olejem wymieszanym z solą i posiekanym czosnkiem , i rumienię na suchej, rozgrzanej patelni. Zupę rozlewam do talerzy i posypuje grzankami czosnkowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy