Pyszny makaron z sosem a'la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie w durszlaku płuczemy zimną wodą aby się nie sklejał.
2.Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do spaghetti oraz gałką muszkatołową. Dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy.
3.Na patelni na rozgrzanym oleju rozpuszczamy 3/4 kostki rosołowej i podsmażamy delikatnie pozostałe posiekane ząbki czosnku. Dodajemy do tego mięso. Obsmażamy rozdrabniając mięso na małe cząsteczki.
4.Do zarumienionego mięsa dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy aż cebulka się zarumieni.
5.W misce lub dużym słoiku mieszamy ze sobą litr wody, ketchup, koncentrat i cukier. Wlewamy całość na patelnię z mięsem. Gotujemy na małym ogniu dodając pozostałe przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany. Mieszamy.
6.Sosem polewamy ułożony na talerzach lub w miskach makaron podzielony na porcje. Na wierzchu danie posypujemy serem grana padano. Możemy ozdobić świeżą bazylią i tymiankiem.
Komentarze