Ciasto Puszek

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo delikatne ciasto, rozpływajace się w ustach

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt

    3 jajka, 4 łyżki cukru, 3/4 szkl mąki - użyłam tortowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa

    5 białek, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny, 4 łyżki słodkiej śmietany - użyłam 18 %, kilka kropel aromatu śmietankowego, 3 łyżeczki żelatyny

    Polewa

    Pełna łyżka masła, słodka śmietana 6 łyżek, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    Białka ubiłam na sztywno. Gdy piana zrobiła sie sztywna zaczełam partiami dodawać cukier ciągle ubijając. Następnie dodawałam po jednym żółtka. Na koniec wsypałam calą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kilka sekund mikserem na najwyższych obrotach wymieszałam. Ciasto przełożyłam do wysmarowanej formę 25 x 21. Piekłam 25 min w 170 - u st. Zimny biszkopt przekroiłam na dwa blaty. Ponownie jeden blat ciata włożyłam do formy w której się piekł. Biszkopt posmarowałam dżemem morelowym. Na dżem wyłożyłam masę białkową. Masę przykryłam drugim blatem ciasta. Wierzch polałam gorącą polewą kakaową. Schłodziłam

    Masa

    Białka ubiłam na sztywno. Gdy piana była sztywna dodawałam po łyżce cukru. Następnie dodałam sok z cytryny, aromat, śmietanę. Na koniec wlałam rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody zimną żelatynę

    Polewa

    Do rondelka włożyłam masło, wlałam śmietanę, wsypałam cukier. Podgrzałam na malutkim ogniu mieszając. Gdy składniki sie połączyły dodałam kakao. Na koniec włałam rozpuszczoną żelatynę w ok 3 łyżkach wrzącej wody - wymieszałam. Gorącą polewą polałam ciasto
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować