Białka ubiłam na sztywno. Gdy piana zrobiła sie sztywna zaczełam partiami dodawać cukier ciągle ubijając. Następnie dodawałam po jednym żółtka. Na koniec wsypałam calą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kilka sekund mikserem na najwyższych obrotach wymieszałam. Ciasto przełożyłam do wysmarowanej formę 25 x 21. Piekłam 25 min w 170 - u st. Zimny biszkopt przekroiłam na dwa blaty. Ponownie jeden blat ciata włożyłam do formy w której się piekł. Biszkopt posmarowałam dżemem morelowym. Na dżem wyłożyłam masę białkową. Masę przykryłam drugim blatem ciasta. Wierzch polałam gorącą polewą kakaową. Schłodziłam
Masa
Białka ubiłam na sztywno. Gdy piana była sztywna dodawałam po łyżce cukru. Następnie dodałam sok z cytryny, aromat, śmietanę. Na koniec wlałam rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody zimną żelatynę
Polewa
Do rondelka włożyłam masło, wlałam śmietanę, wsypałam cukier. Podgrzałam na malutkim ogniu mieszając. Gdy składniki sie połączyły dodałam kakao. Na koniec włałam rozpuszczoną żelatynę w ok 3 łyżkach wrzącej wody - wymieszałam. Gorącą polewą polałam ciasto
Komentarze