Puree ziemniaczane z sosem śmietanowo pieczarkowym

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

Ta potrawa została zrobiona spontanicznie, nie korzystaliśmy z żadnego przepisu:)

  • 60 min

Składniki:

  • Purre:
    1 kg ziemniaków
    cebulka prażona
    100-150 g śmietany 18% kwaśnej
    1/2 kostki masła prawdziwego
    sól
    pieprz

    Sos:
    300 g pieczarek
    1/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej
    1/2 kg nóżek z kurczaka
    200 g śmietany 18% kwaśnej
    pół kostki masła prawdziwego
    szczypta bazylii
    kostka bulionowa grzybowa
    kostka czosnku knorr
    łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Puree ziemniaczane z sosem śmietanowo pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puree ziemniaczane z sosem śmietanowo-pieczarkowym i mizerią 1. Purre:
    Ziemniaki po ugotowaniu ugnieść, z dodatkiem śmietany, masła i cebulki prażonej, dodać soli i pieprzu do smaku.

    Sos:
    Nóżki z kurczaka ugotować, po czym odzielić mięso od kości,ok 1,2 litra wywaru z ugotowanych nóżek przelać do głębokiej patelni, dodać kostke bulionową grzybową i kostke czosnkową, pieczarki i papryke pokroić w paski, dodać do wywaru razem z mięsem, dodać masło i bazylie, całość gotować dopuki nie wyparuje połowa wywaru, następnie do szklanki dodać kilka łyżek wywaru, śmietany i duża łyżkę mąki, całość dobrze wymieszać i wlać na patelnie. Gotować jeszcze kilka minut. Obiad gotowy:)

Porady

Do sosu można dodać również koperek.Całość będzie jeszcze bardziej pyszna z mizerią lub inną sałatką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować