Puree ziemniaczane z sosem śmietanowo pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Purre:
Ziemniaki po ugotowaniu ugnieść, z dodatkiem śmietany, masła i cebulki prażonej, dodać soli i pieprzu do smaku.
Sos:
Nóżki z kurczaka ugotować, po czym odzielić mięso od kości,ok 1,2 litra wywaru z ugotowanych nóżek przelać do głębokiej patelni, dodać kostke bulionową grzybową i kostke czosnkową, pieczarki i papryke pokroić w paski, dodać do wywaru razem z mięsem, dodać masło i bazylie, całość gotować dopuki nie wyparuje połowa wywaru, następnie do szklanki dodać kilka łyżek wywaru, śmietany i duża łyżkę mąki, całość dobrze wymieszać i wlać na patelnie. Gotować jeszcze kilka minut. Obiad gotowy:)
Porady
Do sosu można dodać również koperek.Całość będzie jeszcze bardziej pyszna z mizerią lub inną sałatką.
Komentarze