Pulpety z warzywami

5 (1 ocen)

Danie jednogarnkowe pyszne, syte i zdrowe

Składniki:

  • pulpety :
    1 kg zmielonego mięsa ( u mnie wieprzowo- drobiowe)
    2 małe namoczone bułki + 1 surowe jajko
    2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę i przysmażone na oleju
    2- 3 ząbki czosnku przeciśnięte do cebuli przed końcem jej smażenia
    sól i pieprz do smaku

    mieszanka warzywna :
    2 czerwone papryki pokrojone w większą kostkę
    2 większe cebule pokrojone w talarki + 2 ząbki czosnku
    300 g pieczarek pokrojonych w talarki
    2 marchewki w talarkach
    200 g zielonej fasolki szparagowej pokrojonej w kawałki
    3 średnie pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
    sól, pieprz czarny mielony, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne Pulpety

Pulpety z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ps15su 1. Wyrobić mięso na pulpety dodając jajko, odciśnięte bułki, przesmażoną cebulę z czosnkiem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki.
    Do większego garnka dodawać po kolei lekko przesmażone na oleju warzywa (oprócz pomidorów), wlać 2,5 litra gorącej wody, wrzucić przyprawy i wstawić do gotowania.
    Po ok. 30 minutach wrzucić pokrojone pomidory i pulpeciki obtoczone w mące.
    Pogotować jeszcze ok.15 minut aż warzywa będą miękkie.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować