pulpety :
1 kg zmielonego mięsa ( u mnie wieprzowo- drobiowe)
2 małe namoczone bułki + 1 surowe jajko
2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę i przysmażone na oleju
2- 3 ząbki czosnku przeciśnięte do cebuli przed końcem jej smażenia
sól i pieprz do smaku
mieszanka warzywna :
2 czerwone papryki pokrojone w większą kostkę
2 większe cebule pokrojone w talarki + 2 ząbki czosnku
300 g pieczarek pokrojonych w talarki
2 marchewki w talarkach
200 g zielonej fasolki szparagowej pokrojonej w kawałki
3 średnie pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
sól, pieprz czarny mielony, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
Pulpety z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyrobić mięso na pulpety dodając jajko, odciśnięte bułki, przesmażoną cebulę z czosnkiem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki.
Do większego garnka dodawać po kolei lekko przesmażone na oleju warzywa (oprócz pomidorów), wlać 2,5 litra gorącej wody, wrzucić przyprawy i wstawić do gotowania.
Po ok. 30 minutach wrzucić pokrojone pomidory i pulpeciki obtoczone w mące.
Pogotować jeszcze ok.15 minut aż warzywa będą miękkie.
Komentarze