Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym

4.98 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych.:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego

    1 cebula

    1/2 szklanki ryżu (suchego)

    1 marchewka

    1 łyżka majonezu

    sól,pieprz,przyprawa uniwersalna,czosnek granulowany,pieprz ziołowy,

    Sos:

    1 szklanka śmietany 30%

    2 łyżki majonezu(można z niego zrezygnować i nie dodawać do sosu)

    1/2 szklanki przecieru pomidorowego płynnego z kartonu (lub 2 łyżki przecieru pomidorowego ze słoiczka lub ketchupu)

    1/2 szklanki wody

    2 płaskie łyżki mąki

    sól,pieprz,przyprawa uniwersalna,
Wystaw ocenę:

4.98 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops

Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać marchewkę i chwilę podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Mięso mielone dać do miski,dodać marchewkę z cebulą,ugotowany ryż, majonez, przyprawy i dokładnie wymieszać. Z masy formować pulpety i układać w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos wymieszać,doprawić i zalać pulpety. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zapiekać jeszcze 5-10 minut. Można podać z ziemniakami i dowolną surówką lub z makaronem tagliatelle.Smacznego.

Porady

W przepisie jest 2 łyżki majonezu,ale można z niego zrezygnować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować