Pulpety z ryżem i warzywami

4.5 (167 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (użyłam z łopatki)
    1 jajko
    10 dag ryżu
    1 marchewka
    kawałek selera
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    sos pieczeniowy jasny
    3 - 4 łyżki natki pietruszki

    mąka do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpety z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotować ok. 10 min. w osolonej wodzie i odstawić pod przykryciem na kolejne 10 min., odcedzić. Marchewkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z mięsem i ryżem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować pulpety, obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka. Sos sporządzić według przepis na opakowaniu, dodać natkę pietruszki. Zalać pulpety i dusić ok. 30 - 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso Ryż Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować