Pulpety z pokrzywą, serem feta i pęczakiem

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

Tak przyrządzone pulpety mają nie tylko wyjątkowy smak, ale są także bogate w błonnik, witaminy i sole mineralne.

  • 60 min

Składniki:

  • 650 g piersi kurczaka
    3 jajka
    średnia cebula
    łyżka oleju
    5 łyżek bułki tartej
    łyżeczka majeranku
    2 łyżki czubate suszonej pokrzywy
    sól, pieprz

    FARSZ:

    5 łyżek pęczaku surowego (po ugotowaniu około 8 łyżek)
    kostka sera feta
    jajko
    łyżka bułki tartej
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Pulpety z pokrzywą, serem feta i pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić. Włożyć do miski. Do tego wbić jajka i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i pokrzywą.
  • 2. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać do masy mięsnej, którą na koniec zagęścić bułką tartą.
  • 3. Pęczak ugotować w wodzie do miękkości. Zmieszać go z fetą i surowym jajkiem na jednolitą masę, doprawić bułką tartą i pieprzem.
  • 4. Zwilżonymi dłońmi brać porcję mięsa, faszerować je farszem i zlepiać, tak aby farsz napewno nie wypłynął.
  • 5. Pulpety wrzucać na wrzątek i gotować około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa Sery Pierś z kurczaka Kasza pęczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować