to taki mój mały sposób żeby dzieciom przemycić trochę marchewki do obiadu.
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego ( ja mielę drobiowe, ale co kto lubi)
1 marchewka
2 jajka
1 łyżka kaszy manny
1 -2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranki
odrobina pieprzu ziołowego i słodkiej papryki
1 ząbek czosnku wyciśnięty praska
mała cebulka starta na tartce
do sosu
1 drobno w kostkę posiekana pietruszka i marchewka
mała cebula drobno pokrojona w kostkę
kawałek pora i selera
listek laurowy
sól i pieprz do smaku
1/2 szkl śmietany 30% i 1 łyżka mąki
Pulpety z marchewką w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do mięsa dodaj starta drobno marchewkę, cebulkę i resztę przypraw. dobrze równomiernie wyrób.
do szerokiego garnka nalej wody, włóż warzywa i przyprawy i postaw na ogień.
z mięsa formuj kulki i kładź do garnka ale nie pozwól żeby mocno się gotowało . jak już włożysz wszystkie mięsne kulki przykryj garnek i gotuj około 20-30 min na takim minimalnym ogniu żeby tylko mrugało. następnie rozrób śmietanę z mąką i wlej do pulpetów - utworzy się sos. możesz dodać jeszcze ulubione zioła. ja dodaję natkę pietruszki i koperek.
podaję z ziemniakami i surówką.
smacznego
Porady
żeby kulki były gładkie i dobrze się formowały mocz ręce w letniej wodzie lub oleju.
Komentarze