pulpety z marchewką w sosie śmietanowym

4.5 (196 ocen)

to taki mój mały sposób żeby dzieciom przemycić trochę marchewki do obiadu.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego ( ja mielę drobiowe, ale co kto lubi)
    1 marchewka
    2 jajka
    1 łyżka kaszy manny
    1 -2 łyżki bułki tartej
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka majeranki
    odrobina pieprzu ziołowego i słodkiej papryki
    1 ząbek czosnku wyciśnięty praska
    mała cebulka starta na tartce

    do sosu
    1 drobno w kostkę posiekana pietruszka i marchewka
    mała cebula drobno pokrojona w kostkę
    kawałek pora i selera
    listek laurowy
    sól i pieprz do smaku
    1/2 szkl śmietany 30% i 1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpety z marchewką w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do mięsa dodaj starta drobno marchewkę, cebulkę i resztę przypraw. dobrze równomiernie wyrób.
    do szerokiego garnka nalej wody, włóż warzywa i przyprawy i postaw na ogień.
    z mięsa formuj kulki i kładź do garnka ale nie pozwól żeby mocno się gotowało . jak już włożysz wszystkie mięsne kulki przykryj garnek i gotuj około 20-30 min na takim minimalnym ogniu żeby tylko mrugało. następnie rozrób śmietanę z mąką i wlej do pulpetów - utworzy się sos. możesz dodać jeszcze ulubione zioła. ja dodaję natkę pietruszki i koperek.
    podaję z ziemniakami i surówką.

    smacznego

Porady

żeby kulki były gładkie i dobrze się formowały mocz ręce w letniej wodzie lub oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować