pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

4.5 (170 ocen)

  • 35 min

pyszne, szybkie, delikatne, bardzo polecam :)

  • 35 min

Składniki:

  • 550-600 gram mielonej chudej wieprzowiny (dałam szynkę)
    1 kulka mozzarelli
    3 łyżki bułki tartej (można oczywiście dać bułeczkę namoczoną w mleku)
    1 jajo
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    sól, pieprz + mąka do obtoczenia pulpetów
    sos pomidorowy:
    500 gram przecieru pomidorowego (w kartoniku)
    1 cebula
    0,5 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i bazylii
    1 łyżeczka soli
    1,5 łyżeczki cukru
    50 ml wody
    1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki śmietany kwaśnej (dałam 12%)
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięska, przypraw, jaja, bułki tartej wyrobić jednolitą masę, dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę ( 0,5 cm x 0,5 cm), wymieszać delikatnie, by ser był równomiernie rozprowadzony w masie mięsnej.

    Uformować kuleczki troszkę większe niż orzech włoski, obtoczyć wszystkie w mące.

    Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na 1 łyżce oleju, uważając, żeby czosnek się nie zrumienił. Wlać przecier pomidorowy, oraz wodę i dodać przyprawy. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.

    Włożyć przygotowane pulpety i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu.

    Ugotowane pulpety wyjąć z sosu, w 1/4 szklanki zimnej wody dokładnie wymieszać 1 łyżkę mąki, wlać do wywaru i zagotować, ewentualnie doprawić, zestawić z gazu i po chwili dodać śmietanę, danie podałam z ryżem i sałatką z pomidorów i cebulki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować