Pulpety z otrębami na ziołowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do zmielonego mięsa dodać przesmażoną na rumiano cebulkę, zmiażdżone ząbki czosnku, kaszę mannę, otręby owsiane, jajko, czosnek niedźwiedzi, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną pieprzu cayenne, wlać tyle wody, aby konsystencja mięsa była plastyczna ale nie za rzadka.
Nabierać na mokre dłonie niewielkie porcje, po uformowaniu kulek obtaczać w otrębach.
Wrzucać na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do momentu wypłynięcia i jeszcze ok. 5 - 8 minut.
2.W czasie kiedy gotują się pulpety, zrobić ciasto z ziemniaków takie jak na kopytka, wgnieść w nie posiekane zioła, dodać sól i pieprz biały, uformować kluski dowolnego kształtu i ugotować w osolonej wodzie.
3.Gotowe pulpety i kluski podać na liściach sałaty z dowolną surówką.
Komentarze