Pulpety z otrębami na ziołowo

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo smaczne i jednocześnie pełne zdrowia danie, spróbujcie sami...polecam :)

  • 50 min

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego z indyka
    •2 mniejsze posiekane cebule + 2 przecinięte ząbki czosnku
    •łyżka kaszy manny
    •2 łyżki otrąb owsianych + do panierowania
    •1 jajko
    •1/4 szklanki wody
    •łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    •mielona sól morska, świeżo mielony pieprz, odrobina pieprzu cayenne
    •bulion warzywny lub osolona woda do gotowania pulpetów
    •kluski ziołowe:
    •ok. 600 g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków
    •1 łyżka mąki pszennej i 2 mąki ziemniaczanej, jeśli ziemniaki są wodniste można dodać więcej
    •1 jajko, szczypta soli
    •garść posiekanych ziół, u mnie świeża bazylia i natka pietruszki
    •szczypta soli i białego pieprzu mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety z otrębami na ziołowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zmielonego mięsa dodać przesmażoną na rumiano cebulkę, zmiażdżone ząbki czosnku, kaszę mannę, otręby owsiane, jajko, czosnek niedźwiedzi, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną pieprzu cayenne, wlać tyle wody, aby konsystencja mięsa była plastyczna ale nie za rzadka.
    Nabierać na mokre dłonie niewielkie porcje, po uformowaniu kulek obtaczać w otrębach.
    Wrzucać na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do momentu wypłynięcia i jeszcze ok. 5 - 8 minut.
  • 2. W czasie kiedy gotują się pulpety, zrobić ciasto z ziemniaków takie jak na kopytka, wgnieść w nie posiekane zioła, dodać sól i pieprz biały, uformować kluski dowolnego kształtu i ugotować w osolonej wodzie.
  • 3. Gotowe pulpety i kluski podać na liściach sałaty z dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować