Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubię eksperymentować, często łączę różne produkty. Lubię pomidory i wszystko co je zawiera.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1pierś z kurczaka
    • 6 pieczarki
    • 4 suszone pomidory w oleju
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 1 jajko
    • 500 ml przecieru pomidorowego (karton)
    • przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra i słodka)

Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed wstawieniem do piekarnika 1. 1. Pierś z kurczaka dokładnie umyć i zmielić (ja używam blendera),
    2. Pieczarki dokładnie umyć i oczyścić, 3 pieczarki razem z suszonymi pomidorami zmielić i dodać do mięsa,
    3. Przyprawić, dodać jajko oraz bułkę tartą,
    4. Dokładnie wyrobić mięso, następnie uformować pulpety.
    5. Zagotować wodę, posolić, gdy woda zacznie wrzeć obgotować pulpety,
    6. Następnie przełożyć pulpety do naczynia żaroodpornego, pokroić pieczarki w plasterki i dodać do pulpetów.
    7. Przecier pomidorowy doprawić solą i pieprzem następnie zalać pulpety,
    8. Wstawić naczynie żaroodporne przykryte przykrywką do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 0 C, pieczemy ok. 40 min.
    9. Życzę smacznego.

Porady

Można dodać róże warzywa. Zarówno do pulpetów i sosu ja dodaję cukinię, fasolkę szparagową (do pulpetów ugotowaną i pokrojoną natomiast do sosu surową), marchewkę. Co mam akurat w lodówce:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy