Pulpety z kapustą w sosie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pulpety gołąbko podobne:)

  • 40 min

Składniki:

  • mięso mielone 50 dag
    kapusta pekińska 1/2 szt
    kasza manna 2-3 łyżki
    bułka tarta 2-3 łyżki
    woda ok 1/2 szkl
    jajko 1 szt
    cebula ok 1 szt
    koncentrat pomidorowy
    śmietana 2-3 łyżki
    mąka
    sól
    pieprz
    oregano
    olej

Pulpety z kapustą w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować i posolić. Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, kaszę mannę, tartą bułkę, wodę i wbić jajko. Dodać też kapustę. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
    Z masy formować pulpety, obtaczać w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Układać w rondlu i zalać wodą. Można dodać kostkę mięsną.
    Dusić ok 30 min. Wyjąć pulpety, dodać koncentrat pomidorowy, oregano i zagotować, na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku. Pulpety polać sosem, albo włożyć do sosu i chwilę razem dusić.

Komentarze

Podobne przepisy