Pulpety z grysiku kukurydzianego

0 (0 ocen)

  • 40 min

Super postny obiad nie tylko dla dzieci.

  • 40 min

Składniki:

  • grysik kukurydziany 1 ½ szklanki
    mleko 2 szklanki
    jaja 5
    masło 1 ½ łyżki
    mąka pszenna ½ szklanki

Pulpety z grysiku kukurydzianego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grysik kukurydziany zalać wrzącym mlekiem, podgotować na bardzo gęstą masę, wystudzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodać ostudzony grysik, wymieszać, połączyć z ubitą na sztywno pianą i przesianą mąką, wymieszać. Formować małe pulpety, otaczać w mące. Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjąc łyżką cedzakową na talerze, polać śmietaną i posypać cukrem. Można podawać z dowolnym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy