Pulpety w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na koniec lekko zabielamy sos śmietaną.
2.Mięso wieprzowe zemleć w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. następnie dodaj jajko i resztę składników.Mięso wyrobić na gładką masę.
3.Pulpeciki wrzucam do sosu pomidorowego i gotuję na małym ogniu około 20 minut. Jeśłi mamy już podsmażone pulpeciki to gotuje 10 minut. Wodę mieszamy z mąką i wlewamy stopniowo do sosu miarkując odpowiednią gęstość sosu. Pulpeciki najlepiej pozostawić pod przykryciem na kilka godzin i ponownie odgrzać aby przeszły smakiem sosu.
4.W garnku zagotuj wywar rosołowy, dodaj przecier pomidorowy. Na patelni szklimy na małej ilości oleju drobno posiekaną cebulkę i dodajemy wszystko do naszego sosu. Dodaj wszystkie przyprawy i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut.
Doprawiamy według swojego smaku, a smak powinien być lekko słodkawy.
5.Następnie z mięsa lepimy małe kuleczki. najlepiej zwilżać dłonie zimną woda ,aby kulki się dobrze uformowały w kulkę. Tak przygotowane pulpeciki można obsmażyć na patelni lub surowe delikatnie wrzucić do sosu pomidorowego.
Komentarze