Pulpety w sosie pieczarkowym

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Klopsiki są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • Pulpety:
    400 g mielonego mięsa wieprzowego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    bułka tarta
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    sól
    czosnek granulowany
    suszone zioła
    mąka

    Sos:
    ok. 400 g pieczarek
    700 ml bulionu z kostki
    mąka
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z posiekanym czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy troszkę przyprawy uniwersalnej i pieprzu. Zawartość patelni razem z tłuszczem przekładamy do miski z mięsem mielonym. Dodajemy jajko, przyprawy i trochę bułki tartej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Po kilku minutach formujemy kulki dowolnej wielkości, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Gotowe pulpety przekładamy do głębokiej patelni.
  • 2. Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju, do momentu wyparowania wody. Przyprawiamy przyprawa uniwersalna i pieprzem. Pieczarki posypujemy 3 łyżkami mąki i mieszamy. Następnie zalewamy bulionem i ponownie mieszamy. Chwilę gotujemy. Gotowym sosem zalewamy pulpety i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, często mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować