Pulpety w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i siekamy.
Czosnek obieramy i przeciskamy
przez praskę. Opłukaną natkę
drobno kroimy. Mięso mieszamy z jajkiem, cebulą,
czosnkiem, połową natki, solą,
pieprzem i papryką. Formujemy
8 kulek. Zagotowujemy 2 szklanki
wody, lekko solimy, wsypujemy
przyprawa uniwersalna i wkładamy pulpety.
Gotujemy na małym ogniu pod
przykryciem 15 minut.
2.Z mąki pszennej i masła robimy
jasną zasmażkę, rozprowadzamy
śmietaną, a następnie
szklanką wywaru z pulpetów.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną
wymieszaną z 2 łyżkami wody
i keczupem, przyprawiamy papryką,
solą i cukrem. Gotujemy
jeszcze 5 minut.
3.Pulpety przekładamy do rondla
z sosem. Chwilę razem podgrzewamy.
Porady
● Podajemy na ciepło z ziemniakami lub ryżem. Dekorujemy natką pietruszki.
● Aby podkreślić smak potrawy, można dodać świeżą paprykę pokrojoną w kostkę.
Komentarze