Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny obiad

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • * ok. 15 ziemniaków
    * 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
    * słoik koncentratu pomidorowego
    * 1 marchewka
    * śmietana
    * średnia cebula
    * 3 liście laurowe
    * 2 ziela angielskie
    * weeta i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować. Odcedzić. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety. Patelnie rozgrzewamy i łyżką nakładamy porcje. Smażymy z obu stron. Upieczone wkładamy do gotującej się wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Mąkę mieszamy z odrobiną wody (aby nie było grudek), dodajemy koncentrat pomidorowy i kilka łyżek śmietany. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy do gotującej sie zupy. Cebulę przysmażamy na palniku i dodajemy do zupy. Przyprawić do smaku.

Porady

Najlepiej smakuje z dodatkiem ogórków kiszonych. Marchewkę można zetrzeć na tarce. Jeżeli pozostał nam rosół z niedzieli można go wykorzystać na zupę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować