Pulpety w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Delikatne gotowane pulpety dla osób na diecie lekkostrawnej lub dzieci.

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
    1 mała cebula
    1 jajko
    2-3 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz

    Składniki na sos:
    1/2 L przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki miodu lub cukru
    sól, pieprz
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić razem z cebulą.
    Dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy.
    Dokładnie wymieszać i formować małe pulpety.
    W garnku zagotować wodę.Wrzucać pulpety
    do wody i gotować ok. 10 minut. Można
    dodać domowej vegety dogotowania.
    Wyjąc z wody i przełożyć do innego garnka.
    Zalać pulpety przecierem i 1 szklanką wody
    z gotowania (najlepiej przecedzić ją przez sitko).
    Doprawić ziołami, miodem i jeśli potrzeba
    solą i pieprzem. Gotować ok. 5-10 minut.
    Pulpety można podać z ziemniakami, makaronem,
    ryżem lub kaszą . Przed podaniem posypać
    posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy