Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Takie pulpety chodziły mi po głowie już jakiś czas, bo kojarzą się z dzieciństwem i klasycznym sosem zagęszczonym mąką i kwaśną śmietaną. Ja przygotowałam je trochę po swojemu.

  • 50 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    jajko
    cebula
    sucha bułka (namoczona w mleku)
    2 łyżki kaszy manny
    mąka do obtoczenia
    woda
    sól, pieprz, zielona czubryca
    300 ml śmietanki 30%
    pęczek koperku
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops

Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, jajko, namoczoną bułkę, kaszę i przyprawy.
    Formować pulpety, obtoczyć je w mące.
    Do garnka wlać wodę, osolić ją, zagotować - po zagotowaniu włożyć pulpety i gotować je 20 minut na niewielkim ogniu.
    W drugim rondlu zagotować śmietankę, dodać posiekany koperek, doprawić do smaku.
    Gotowe pulpety wyjąć z wody, a na talerzu polać sosem śmietanowo-koperkowym.
    Podawać z ziemniakami lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować