Pulpety w sosie śmiatanowo - koperkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Super pomysł na drugie danie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    1 litr wody
    2 kostki rosołowe drobiowe
    1 duży pęczek koperku
    250 ml śmietanki kremowej 30%

Pulpety w sosie śmiatanowo - koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety w sosie śmiatanowo - koperkowym 1. Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami (bułka tarta - zależy od wilgotności mięsa).
  • Pulpety w sosie śmiatanowo - koperkowym 2. Z mięsa formujemy małe pulpeciki,
  • Pulpety w sosie śmiatanowo - koperkowym 3. i obtaczamy w mące.
  • Pulpety w sosie śmiatanowo - koperkowym 4. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem kostek bulionowych i łodyg koperku.
  • Pulpety w sosie śmiatanowo - koperkowym 5. Do buliony dodajemy partiami pulpety, gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
  • Pulpety w sosie śmiatanowo - koperkowym 6. Śmietanę mieszamy z odrobiną bulionu. Dodajemy do buliony i gotujemy jeszcze około 5 minut, na koniec dodajemy posiekany koperek.

Porady

Do bulionu warto dodać łodygi koperku dla większego aromatu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy