Pulpety w sosie ostro-słodkim

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie z kuchni meksykańskiej. Polecam wersję z chipsami tortilla.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone wołowo - wieprzowe: 45 dekagramów
    - ugotowany ryż lub pokruszone chipsy tortilla: 6 łyżek
    - rozkłócone jajko: 1 sztuka
    - cebula posiekana: 1.5 sztuki
    - ząbki czosnku posiekane: 5 sztuk
    - kumin mielony: 0.5 łyżeczki
    - cynamon mielony: 1 sztuka
    - rodzynki: 2 łyżki
    - cukier z melasy: 1 łyżka
    - cydr lub ocet winny: 2 łyżki
    - pomidory w zalewie - puszka: 40 dekagramów
    - wywar wołowy: 350 mililitrów
    - chili: 1 łyżeczka
    - papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - kolendra posiekana: 1 łyżka
    - natka pietruszki posiekana: 2 łyżki
    - olej: 2 łyżki
    - bataty lub ewentualnie zwykłe ziemniaki: 2 sztuki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - starty żółty ser: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie ostro-słodkim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mięso z ryżem, jajkiem, połową cebuli, połową czosnku, cynamonem i rodzynkami. Uformować kulki i smażyć je na średnim ogniu. Zmiksować cukier z octem, pomidorami, wywarem, mieloną chili, papryką, pozostałym czosnkiem i pozostałą cebulą. Na patelni usmażyć ziemniaki. Wlać przygotowany sos. Włożyć pulpety. Gotować ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z tartym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować