Pulpety w sosie koperkowym z marchewką

4.51 (174 ocen)

  • 10 min

W moim wykonaniu nie jest to raczej dietetyczna potrawa,ale zapewniam że przepyszna!

  • 10 min

Składniki:

  • 60 dag mielonego mięsa wieprzowego(ja użyłam łopatki)
    1 duże jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    2 łyżki tartej bułki
    kilka łyżek mąki
    czubata łyżka masła
    łyżka oleju
    3 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
    1 duża marchew
    1 pęczek koperku
    200 gram śmietany kwaśnej 18%
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie koperkowym z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wyłożyć do miski,dodać jajko,przyprawe uniwersalna i pieprz do smaku,przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na tarce cebulę oraz bułkę tartą. Masę dokładnie wyrobić ręką. Mokrymi dłońmi formować z mięsa niewielkie kulki i oprószać mąką. Na patelni rozgrzać olej z masłem i podsmażyć delikatnie pulpety,dodać startą na tarce o grubych oczkach marchew,zalać gorącym rosołem i dusić pod przykryciem 20 minut. 3 łyżki mąki wymieszać z 0,5 szklanki wody i śmietaną,wlać do pulpetów,zagotować,dodać posiekany koperek i wymieszać.

Porady

Pulpeciki podaję z puree ziemniaczanym i surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować