Pulpety w sosie koperkowym

4.98 (181 ocen)

Ulubione pulpeciki mojej rodziny. Do tego ziemniaki, surówka i pyszny obiad gotowy;)

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego z szynki
    1 kajzerka
    1 jajko
    pół cebuli
    sól, pieprz
    5 szkl. bulionu
    pół szkl.śmietany 18%
    3 łyżeczki mąki
    1 pęczek koperku








Wystaw ocenę:

4.98 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki przełożyć mięso, namoczoną i odciśniętą w wodzie kajzerkę i posiekaną cebulę. Przyprawić solą, pieprzem i wyrobić na gładką masę. Wstawić na godzinę w chłodne miejsce.
  • z mięsa uformuj pulpety 2. W garnku zagotować bulion. Z masy mięsnej formować pulpeciki i wkładać je do gotującego się wywaru. Gotować około 12-15 minut.
  • 3. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z kilkoma łyżkami ciepłego wywaru i wymieszać. Całość wlać do garnka z pulpetami i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Na koniec umyty koperek drobno posiekać i dodać do sosu. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować