Pulpety w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Prowadzę kuchnię lekkostrawną i smaczną. U mnie nic się nie marnuje.

Składniki:

  • ● 50 dag mielonego mięsa, np. z indyka
    ● 2 marchewki
    ● pietruszka
    ● 1/4 selera
    ● jajko
    ● czerstwa bułka
    ● duży pęczek koperku
    ● 3-4 łyżki otrąb pszennych lub owsianych
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● kostka rosołowa
    ● łyżka śmietany 18-proc.

Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyszczamy i gotujemy w małej ilości wody. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie. Odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
  • 2. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę, łyżkę koperku i warzywa. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. Z masy formujemy nieduże kulki i obtaczamy w otrębach.
  • 3. Pulpety wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 35 minut. Wyjmujemy.
  • 4. Do wywaru wkruszamy kostkę i wsypujemy pozostały koperek. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Wkładamy pulpety, gotujemy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Porady

RADY M. Wesserling Do pulpetów można wykorzystać włoszczyznę z rosołu. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęszczamy go mąką. Będzie bardziej dietetyczny, gdy śmietanę zastąpimy jogurtem naturalnym.

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy