Pulpety w kapuście z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Aromatyczne danie łatwe i szybkie w przygotowaniu.

  • 40 min

Składniki:


  • 1/2 kg mielonego mięsa
    3 ząbki czosnku
    jajko
    2 łyżki mąki gryczanej
    garść świeżej bazylii
    łyżka bułki tartej
    300 g kapusty kiszonej
    puszka krojonych pomidorów z zalewą
    4 liście laurowe
    200 g pomidorków koktajlowych
    papryczka chilli
    2 łyżki oleju
    sól ,pieprz ,cukier

Pulpety w kapuście z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso mieszamy z ½ cebuli ,czosnkiem ,jajkiem ,mąką ,posiekaną bazylią i bułką tartą. Całość doprawiamy solą ,pieprzem i dokładnie wyrabiamy.
    Kapustę płuczemy ,osączamy i szatkujemy. Cebulę szklimy na oliwie po czym dodajemy kapustę ,liście laurowe i pomidory z puszki. Dodajemy odrobinę wody ,doprowadzamy do wrzenia i solimy. Z mięsa formujemy kulki ,wkładamy do kapusty i gotujemy 15 min. Pod koniec dodajemy pomidorki ,przekrojone na pół i posiekaną papryczkę chilli. Zagotowujemy ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy