pulpety porowe w sosie Bolognese

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa jest niezwykła gdyż jest wzbogacona o dodatkowy smak mimo, iż wygląda nadal tradycyjnie.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI na pulpety:
    - 500g (ilość według uznania) mięsa mielonego
    - przyprawa do kotletów mielonych
    - sól ziołowa
    - pieprz
    -1 jajko
    - bułka tarta
    - przyprawa uniwersalna
    - ser żółty
    - por

    SOS:
    - sos do spaghetti Bolognese
    - marchewka

Pulpety porowe w sosie bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpety dusimy w sosie Bolognese 1. PULPETY:
    1. na tarce zetrzeć ser żółty.
    2. pory umyć i pokroić w drobną kostkę.
    3. do miski bądź innego naczynia wrzucić mięso mielone, jajko, dodać przyprawę do mięsa mielonego, sól ziołową i pieprz do smaku, doprawić wszystko szczyptą przyprawy uniwersalnej,
    4. do tego wszystkiego wrzucić starty ser żółty i pokrojone pory
    5. dodać trochę bułki tartej tak aby można było swobodnie uformować kulki
    6. kulki mięsne obtaczamy na koniec w bułce tartej
    7. na rozgrzanym oleju smażymy kulki z obu stron

    SOS:
    1. do 250 ml wody wsypać zawartość torebki dokładnie wymieszać i zagotować.
    2. do sosu dodać startą na tarce marchewkę.
    3. całość dusić aż marchewka będzie miękka.

    Danie można udekorować bazylią, majerankiem bądź ziołami prowansalskimi.
    Można podawać z ryżem, kaszą bądź ziemniakami.
    Surówka też do wyboru według gustu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy