Pulpety porowe w sosie bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PULPETY:
1. na tarce zetrzeć ser żółty.
2. pory umyć i pokroić w drobną kostkę.
3. do miski bądź innego naczynia wrzucić mięso mielone, jajko, dodać przyprawę do mięsa mielonego, sól ziołową i pieprz do smaku, doprawić wszystko szczyptą przyprawy uniwersalnej,
4. do tego wszystkiego wrzucić starty ser żółty i pokrojone pory
5. dodać trochę bułki tartej tak aby można było swobodnie uformować kulki
6. kulki mięsne obtaczamy na koniec w bułce tartej
7. na rozgrzanym oleju smażymy kulki z obu stron
SOS:
1. do 250 ml wody wsypać zawartość torebki dokładnie wymieszać i zagotować.
2. do sosu dodać startą na tarce marchewkę.
3. całość dusić aż marchewka będzie miękka.
Danie można udekorować bazylią, majerankiem bądź ziołami prowansalskimi.
Można podawać z ryżem, kaszą bądź ziemniakami.
Surówka też do wyboru według gustu.
Komentarze