Wymyśliłam ten przepis na moje Urodziny.Goście byli zachwyceni.Smak indyjskiej przyprawy Garam Masala z owocami sprawia,że potrawa nabiera orientalnego smaku.
Składniki:
NA PULPETY
1 1/2 kg.mięsa mielonego wieprzowego
4 duże ząbki czosnku
1 cebula
100 ml. mleka
2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
sól,pieprz,majeranek,bazylia do smaku,olej do smażenia.
WARSTWA DO PRZEKŁADANIA PULPETÓW
2 pory białe części
6 średnich pomidorów
1 twarda gruszka
1 cytryna sok do smaku
1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
3 łyżki rodzynek
8 szt.moreli suszonych
1 łyżka żurawiny suszonej
przyprawy do smaku jak do pulpetów.
Pulpety po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę,czosnek obrać,umyć,pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju,przestudzić.Mięso przełożyć do miski,dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem,mleko,wsypać przyprawy do smaku i wyrobić gładką masę.
2.Rękoma formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
3.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć na rumiano pulpety,zdjąć z patelni.
4.Por oczyścić,umyć i pokroić w talarki.Gruszkę obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w słupki i skropić sokiem z cytryny.Pomidory sparzyć wrzątkiem,zdjąć skórki i pokroić w ćwierć plastry.Morele pokroić w słupki.
5.Na tłuszczu ze smażenia pulpetów zeszklić por,wsypać owoce ,chwilę smażyć do częściowego odparowania wody.
6.Dodać pomidory i dusić do czasu ich rozgotowania.Przyprawić do smaku przyprawami,wsypać skórkę cytrynową,wymieszać.
7.W naczyniu układać warstwami zaczynając i kończąc warstwą warzywną.Wstawić na minimum 12 godz. do lodówki.
Porady
Przygotować 24 godz.przed podaniem,będą wówczas idealne.
Komentarze