Pulpety drobiowe z tartą cukinią i marchewką w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno pokroić. Cukinię, marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach i podsmażyć razem z cebulą, ostudzić.
Mięso wymieszać z namoczoną w mleku czerstwą bułką, bułką tartą , jajkiem, dodać przyprawę do mięsa mielonego, czosnek, ser oraz podsmażone warzywa, wszystko dokładnie wymieszać i uformować pulpety.
Pulpety wrzucić do gotującego się bulionu i gotować ok. 25 min. Wyjąć pulpety, bulion zredukować według uznania, ściągnąć z gazu.
Mąkę wymieszać z niewielka ilością zimnej wody( ja daję najczęściej do małego słoika i mocno potrząsam, nie zrobią nam się grudki) wlać do bulionu, dodać żółty ser ,śmietanę, pęczek koperku ( zostawiając trochę do posypanie) i wszystko zmiksować za pomocą blendera, przyprawić do smaku. Sos zagotować, włożyć pulpety i pogotować na małym ogniu jeszcze około 10 min. Smacznego!
Porady
Pulpety możemy podawać same, z makaronem, ryżem, ziemniakami itp.
Komentarze