Pulpety opiekane z suszoną śliwką w sosie curry

0 (0 ocen)

Mielone inaczej.Doskonałe połączenie mięsa,suszonej śliwki i sosu curry

Składniki:

  • Składniki na pulpety:
    0,5 kg łopatki wieprzowej
    0,5 kg szynki wieprzowej
    2 cebule
    1 bułka namoczona w mleku
    1jajko
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    sól
    pieprz świeżo zmielony
    1 łyżeczka maggi w płynie
    1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach
    śliwki suszone
    olej do smażenia

    Sos curry:
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    2 cm starty świeży imbir
    2 łyżeczki curry
    tandori masala
    garam masala
    sól
    100 ml bulion z drobiu
    100 ml śmietana 36%
    400 ml mleko kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety opiekane z suszoną śliwką w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety obsmażane.
    Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. W trakcie mielenia mięs, zmielić również bułkę i cebulę. Przełożyć mięso do miski, dodać jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, w każdą włożyć suszoną śliwkę. Dobrze zlepić, smażyć na oleju z każdej strony. Jeżeli posiadamy frytkownicę, to ułatwimy sobie pracę, smażąc w niej pulpety.

    Sos curry.
    Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek , cebule, dodać starty imbir. Dodać curry, pozostałe przyprawy, podlać bulionem, dodać śmietanę i mleko kokosowe. Całość wymieszać blenderem. Zaciągnąć mąką ziemniaczaną. Obsmażone pulpety, włożyć do sosu, podgrzać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować