Pulpety mięsno-rybne

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię kucharzyć. Z prawdziwą pasją opracowuję przepisy na dietetyczne dania, szczególnie dla starszych osób i dzieci.

Składniki:

  • Klopsiki:
    ● 1 kg filetów rybnych
    ● 30 dag chudego wędzonego boczku
    ● 2 łyżki mąki ziemn.
    ● 3 jajka
    ● 2 łyżki bułki tartej
    ● łyżka liści tymianku
    ● 2 cebule
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 1 litr bulionu
    ● sól, pieprz, mielona słodka papryka
    Zalewa:
    ● 1 szkl. octu 10-proc.
    ● 10 łyżek cukru
    ● 4 liście laurowe
    ● 10 ziaren ziela ang.
    ● 2 cebule
    ● 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● oliwa
    ● 2 łyżki soli

Pulpety mięsno-rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cebule obieramy.
    Czosnek przeciskamy przez
    praskę, cebule siekamy. Rybę
    i boczek mielimy. Mieszamy
    z mąką, jajkami, bułką, cebulą,
    czosnkiem i tymiankiem.
    Doprawiamy solą, pieprzem
    i papryką. Formujemy kulki.
    Gotujemy 5 minut w bulionie.
  • 2. Zalewa: sól i cukier wsypujemy
    do 1,5 litra gotującej się
    wody. Dodajemy ziele i liście
    laurowe. Wlewamy ocet, gotujemy
    ok. 10 minut. Cebule
    obieramy, kroimy w półtalarki
    i szklimy na oliwie. Dodajemy
    koncentrat i mieszamy z zalewą.
    Gorącym płynem zalewamy
    pulpeciki. Studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy