Pulpet w orzechowej panierce nadziewany ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To danie nie ma zadnych "korzeni",w takiej formie jest moim autorskim przepisem.Wiele razy juz pisalam ,ze proste przepisy,zmieniam ,cos dodaje -jednym slowem -lubie eksperymenty,potem obserwowuje co z tego wyjdzie-wyszlo pysznie!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • .500 gr miesa mielonego z indyka
    .3 kromki chleba tostowego
    .1 cebulka
    .1 zabek czosnku
    .1 jajko
    .2 lyzki bulki tartej
    .2 srednie ziemniaki
    .sol i pieprz

    Panierka
    .5 lyzek bulki tartej
    .3 lyzki zmielonych orzechow
    .1 jajko
    .2 lyzki oliwy z oliwek
    .papryka mielona ostra
    .sol i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpet w orzechowej panierce nadziewany ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy,pluczemy ,kroimy na male czasteczki nastepnie gotujemy al dente i studzimy.
  • 2. Z chleba odcinamy skorki i namaczamy w zimnym mleku-odciskamy.
  • 3. Mieso przekladamy do miseczki,dodajemy jajko,namoczony chleb,bulke tarte i przyprawy.
  • 4. Wszystkie skladniki dobrze mieszamy,az masa stanie sie gladka i spojna.
  • 5. Papier do pieczenia rozkladamy na desce i posypujemy go niewielka iloscia bulki tartej.
  • 6. Mase miesna przekladamy na papier i formujemy maly prostokat,na cala powierzchnie ukladamy kawaleczki ziemniakow,lekko je dociskajac.
  • 7. Pomagajac sobie papierem do pieczenia zawijamy rolade nastepnie sciskamy koncowki papieru,przez co formujemy regularny "baton ",jeszcze raz zawijamy calosc w folie aluminiowa
  • 8. Ostrym nozem nakluwamy powierzchnie i pulpet wedruje do piekarnika.
  • 9. Pieczemy w temp.180st.C przez 45 min,potem otwieramy drzwiczki i tak studzimy.
  • 10. Na polmiesek wysypujemy bulke tarta ,zmielone orzechy,nieco papryki sol i pieprz.
  • 11. Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem.
  • 12. Wystudzony ( ale wciaz lekko cieply )pulpet maczamy najpierw w jajku,potem w panierce,jeszcze raz w jajku i juz dokladnie w panierce.
  • 13. Pulpet przenosimy na papier do pieczenia,potem ponownie na blaszke,polewamy strumieniem oliwy z oliwek i zapiekamy przez 20 min,w temp.170 st.C.
  • 14. Podajemy na goraco z dodatkiem sosu i bukietu warzyw.
    Zycze smacznego!

Porady

Zawiniety w papir dopieczenia i aluminium pulpet nakluwamy-zawsze!,poniewaz podczas pieczenia gromadzi sie para ktora musi miec ujscie-jesli nie mieso po upieczeniu bedzie "plywac" w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować