Pulpeciki ziemniaczane z szynką i serem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne, delikatne pulpeciki ziemniaczane z szynką i serem to świetna propozycja na przekąskę polecam :)

  • 45 min

Składniki:

  • 500 gram ugotowanych ziemniaków
    250 gram szynki
    150 gram żółtego sera
    1 pęczek szczypiorku
    1-2 ząbki czosnku
    ½-1 papryczka chilli
    Sól, pieprz
    Około ½ szklanki mąki
    1 jajko
    Około ½ szklanki bułki tartej
    Olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Przystawki Szynki Przekąski Ser

Pulpeciki ziemniaczane z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków – przekładamy do miski. Dodajemy do nich starty na tarce o dużych oczkach ser i pokrojoną w drobną kostkę szynkę.

    Szczypiorek drobno kroimy dodajemy do miski, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną chilli.

    Wszystko starannie wyrabiamy (najlepiej ręką ). Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z wyrobionej masy formujemy pulpeciki. Każdy pulpecik obtaczamy najpierw w mące, później w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.

    Tak przygotowane pulpeciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor tj. po 2-4 minuty z każdej strony. Usmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.

    Pulpeciki serwujemy z ulubionym sosem u nas słodkim sosem chilli, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szynka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować