Pulpeciki z mięsem i kaszą jęczmienną na duszonych porach

0 (0 ocen)

Kiedy do klopsików oddamy kaszę i marchewkę staną się delikatne, leciutkie i zdecydowanie inne w smaku niż tradycyjne. Por duszony w białym winie jest kremowym dodatkiem do mięsnych kuleczek.

Składniki:

  • 150 gram mielonej łopatki
    100 gram ugotowane kaszy jęczmienną
    50 gram starej na średnich oczkach marchewki
    łyżeczka czerwonej papryki
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    ząbek czosnku
    pół cebuli
    łyżeczka masła
    biała część pora
    2 duże pieczarki
    łyżka masła
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    100 ml białego wina
    sól, pieprz

Pulpeciki z mięsem i kaszą jęczmienną na duszonych porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora kroimy w plastry, pieczarki w kostkę. Smażymy na maśle, dolewamy wino. Po tym czasie dodajemy śmietanę, gałkę, sól i pieprz. Pora wykładamy do garnka/patelni z szerokim, grubym dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy