Kiedy do klopsików oddamy kaszę i marchewkę staną się delikatne, leciutkie i zdecydowanie inne w smaku niż tradycyjne. Por duszony w białym winie jest kremowym dodatkiem do mięsnych kuleczek.
Składniki:
150 gram mielonej łopatki
100 gram ugotowane kaszy jęczmienną
50 gram starej na średnich oczkach marchewki
łyżeczka czerwonej papryki
łyżka posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
pół cebuli
łyżeczka masła
biała część pora
2 duże pieczarki
łyżka masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
100 ml białego wina
sól, pieprz
Pulpeciki z mięsem i kaszą jęczmienną na duszonych porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora kroimy w plastry, pieczarki w kostkę. Smażymy na maśle, dolewamy wino. Po tym czasie dodajemy śmietanę, gałkę, sól i pieprz. Pora wykładamy do garnka/patelni z szerokim, grubym dnem.
Komentarze